kjell-co-nimh2-aa-4-pack

Vanliga alkaliska AA (LR6) batterier har gått ner i pris i takt med att IKEA och andra lågpriskedjor börjat sälja stor- och bulkpack. Samtidigt har vardagliga behovet av batterier också kommit att minska allt eftersom elektroniken blivit strömsnålare i kombination med inbyggda lithiumjon batterier. Tidigare köpte svensson i regel batterier för att förse t.ex. ficklampa, musikspelare och/eller kamera med bärbar ström. Idag ryms allt istället i en högteknologisk mobiltelefonen och den traditionella ficklampan har ersatts med den ljusstarkare och avsevärt strömsnålare LED-ficklampan.

Personligen äger jag få enheter som kräver AA eller AAA batterier. Det är t.ex. kamerablixt, datormöss, handburen GPS, ficklampa och diverse fjärrkontroller. Här har jag i regel alltid satsat på alkaliska märkesbatterier i tron om att erhålla kvalitet för att slippa ev. läckage då batterierna ofta sitter i längre perioder. För mindre frekvent använda enheter har jag dessutom för säkerhets skull alltid demonterat batterier efter användning.

För dryga 1 månad sedan införskaffade jag dock en uppsättning laddningsbara batterier för att förse min något kraftigare pann- och cykellampa. På gamla referenser föll valet på den erkände tillverkaren GP Batteries. 6-pack (4 + 2 bonus) 2700mAh från till det överkomliga priset av 229 kr.

Till min förvåning höll dessa laddningen mycket kortare än icke-laddningsbara batterier. Nu vet jag att NiMH batterier har en högre självurladdning över tid men även under ganska direkt användande presterade GP batterierna avsevärt sämre är IKEA’s alkaliska batterier. Jag bestämde mig för att ge batterierna en chans i tron om att de så småningom lyckas konditionera upp dem till optimal nivå. Efter 15 cykler gav jag upp. Long story short: Jag returnerade dem och fick ny uppsättning med exakt samma resultat. Den här gången var butiken inte lika hjälpsam och hänvisade mig till att istället byta till GP’s nya laddare. Jag förklarade ganska snabbt att NiMH i sig är en standard och att valfri NiMH certifierad laddare skall duga för att ge batterierna korrekt laddning.

Sagt och gjort så beställde jag efter lite research ändå en ny laddare.

IPC-1L

(Voltcraft IPC-1L från conrad.se – 299kr)

Valet föll på en lite mer avancerad modell från Voltcraft. En mycket prisvärd batteriladdare med möjlighet till variabel strömreglering liksom presentation av laddning- och urladdningseffekt. Döm av min förvåning när jag testade att ladda GP batterierna i den nya laddaren. Maximal uppnåd laddeffekt blev aldrig bättre än 1450mAh. Detta trots konditioneringsläge samt olika strömstyrkor. Jag hade åkt på en dålig uppsättning en gång men hur stor var sannolikgheten att det skulle inträffa en gång till? Jag var övertygad om att laddaren inte gjort sitt jobb – den kostade trots allt bara 299 kr och kunde inte vara vidare kvalitativ?

Nästkommande dag begav jag mig till Kjell & Co för att köpa deras egenbrandade såkallade 2100mAh NiMH2 batterier. Något jag stött på i samband med att jag en gång tidigare dammsugit nätet efter laddningsbara batterier. De var billiga (99 kr för 4-pack) och kunde i värsta fall rycka in som backup för GP uppsättningen. Säljaren i kassan nämnde att de var suveräna och att han nu äntligen kunde ha laddningsbara batterier i fjärrkontrollen. Inget jag la djupare vikt vid utan svalde hela NiMH2 brandingen som ett försäljningsknep.

Väl hemma fick de liksom de övriga genomgå en uppladdning i voltcraftladdaren. Döm till min förvåning när jag ett par timmar senare utläser 2300-2500 mAh i effektupptag. Laddaren fungerar var väl min spontana första reaktion. Jag valde att ladda ur dem i såkallat TEST-läge och även där uppmättas effektuttag på mellan 2200-2450 mAh.

Förstummad av resultaten försökte jag finna mer information om de egentliga skillnaderna men fann till min förvåning väldigt lite om de egentliga skillnaderna i batterikonstruktionen. Det närmsta jag kom var resultaten av studie gjord av hängiven användare vid candlepowerforums. Studien heter Eneloop-Self-Discharge-study som är en mer deltaljerad studie om Sanyo (numera Panasonic) Eneloop batterier som just är av NiMH2 typen och en mer erkänd modell bland dess användare.

SLUTSATS
Jag tänker inte gå så långt att jag påstår att GP’s batterier inte håller måttet och att man i själva verket lurar kunder. Personligen tror jag att de uppsättningar av GP som jag fick var en del av ett stort äldre parti batterier (därav det lägre priset) som Mediamarkt lyckats kamma hem. Jag letade noga efter någon slags datummärkning på både förpackning och batteri för att se om så var fallet, dock utan framgång.

Vad jag med säkerhet kan säga är dock att Kjell & Co NiMH2 batterier är fruktansvärt prisvärda i sammanhanget. De presterar mer än de redovisar på papperet och även om jag ännu inte hunnit testa den utlovade förbättringen till urladdnings så har förstaintrycket definitivt höjt min tillit till dem.