IMG_1850

 

Första gången jag sov i sovsäck på äldre dagar visade sig vara en klaustrofobisk upplevelse. “Hur i helvete sover jag i en sovsäck?” tänkte jag som alltid ligger på mage. Det var obekvämt och näst intill omöjligt eftersom jag gärna också vill använda min ena arm som stöd istället för kudde. Till historian hör också att jag genomgick de första nätterna med att frysa. Inte för att sovsäcken i första hand var otillräcklig, utan för att jag helt enkelt lyckades göra tillräckligt konstiga rörelser för att släppa ut den upparbetade värmen. Sällskapet hade i princip identiska sovsäckar men jag var ensam om att knacka tänder.

Efter den enkla men något sena insikten om att anpassa sig till sovsäckens konstruktion väcktes behovet av en portabel kudde. Initialt fick en uppstoppad kompressionspåse (sovsäckens) göra jobbet – en fullt funktionell lösning som ger maximalt gearnyttjande(!) men som för min egen del tyvärr inte duger längre än högst två nätter.

PRODUKTEN:
Schweiziska tillverkaren EXPED är sedan sent 90-tal en erkänd aktör inom outdoor-utrustning som framför allt valt att specialisera sig inom kategorierna sova & tälta. Mest kända har de kanske alltid varit för deras fantastiska liggunderlag. Comfort Pillow påminner till mångt och mycket om just liggunderlagen. Materialvalen är densamma och man känner snabbt igen hexagonmönstrade finishen som just är karaktäriserande för EXPED.

Kudden är, bortsett från sin färg, i upplåst tillstånd identisk med EXPED’s övriga kuddmodeller. Den kommer i två storlekar, nämligen Medium eller Large och dess form är att särskilt framtagen för att passa sovsäckar.

Dimensioner: 38 x 27 x 11 cm.
Packpåse: 4 gram.
Material: Tricot-Polyester på båda sidor.
Nedpackad: 10 x 17 cm.
Pris: 349 kr via addnature.com
Vikt: 219 g (170 g. inkl. packpåse enligt tillverkare)

OBS! Reparationskit ingår inte till skillnad från AirPillow!

 

IMG_1852(Nedpackat i packpåse. Framtill ligger ett AA batteri för jämförelse)

Det som framför allt utmärker Comfort kudden är dess packvolym som är avsevärt större i jämförelse med AirPillow® serien. Men som namnet antyder så beror detta just på det ökade fokuset på komfort och ergonomi. Likt liggunderlaget i samma serie innehåller kudden en stoppning av granulat i skumplast som bidrar till en bättre dämpning och skönare avlastning. Detta medför också en del indirekta fördelar i form av mindre luft till följd av självexpansion liksom förbättrad isoleringförmåga (R-värde).

IMG_1853(Reparationskit ingick ej)

IMG_1854(Baksida kudde med dubbla backventiler för in- och utblås)

IMG_1862

IMG_1858En tilltänkt detalj är öglorna på sidorna som möjliggör infästning i sovsäck eller mot underlag. Ytterligare en fiffig detalj är just nedsänkningen mittpå kudden (där batteriet vilar på bilden ovan) som bidrar till ökad komfort liksom plats för öra vid ev. sidosovställning.

Kvalitetsmässigt känns produkten mycket slitstark. Faktum är att den känns aningen slitstarkare än AirPillow modellerna vilket sannolikt beror på stoppningen. Detta är inget som i övrigt bekräftas men kanske kan det faktum att reparationskit ej inkluderas (ingår med AirPillow) hinta om något? EXPED skickar av någon anledning inte med några reparationskit. Detta gäller för samtliga Comfort Pillow exemplar jag inhandlat här i Sverige trots olika butikskedjor (addnature.com och Naturkompaniet) – något som tydligen kan variera(?) (se nedan youtube-video). En negativ egenskap är att materialet är känsligt för väta. Vätskespill ger sig snabbt tillkänna då materialet gärna suger åt sig. Detta har dock hittills inte inneburit några större bekymmer utan min uppfattning är att det trots allt torkar ganska snabbt.

SLUTSATS:
Varför väljer man då Comfort Pillow istället för AirPillow? Prisskillnaden är knappt 80 kr (addnature.com) och förblir troligtvis inte den avgörande faktorn. Är man ute efter lite mer lyxcamping där vikt och volym inte är en issue är ComfortPillow helt klart en vinnare. Är packningen redan vid sin bristningsgräns, eller om man lever efter mottot UltraLight, ja då är AirPillow (eller AirPillow UL för den delen) det självklara valet.

Youtube-video som visar AirPillow och ComfortPillow sida vid sida: