Äger sedan i fjol ett Park Tool’s PCS-9 mekställ. När jag en gång bestämde mig för att köpa mekställ var jag noga med att välja ut ett som inte bara var stabilt utan som också gediget byggt från topp till tå. Problemet med Park Tool är enligt min mening att de generellt sätt tar bra betalt. PCS-9 är konstigt nog det billigaste alternativet de erbjuder och ingår i deras home mechanic serie. Dock sticker det ut i avseendet att det är gediget  byggt utan några plastkopplingar upphängningen (jmf. PCS-10 PRS-25, PCS-4-x-x m.fl). Du kommer över nytt för strax över tusenlappen och med lite fantasi och vilja kan du utan större ingrepp och omkostnader anamma funktionalitet från storebröderna (benklämma samt snabbkopplingar för höjdjustering). Vill man åt de mer avancerade klämmorna i kombination med helgjutna konstruktioner får man titta Park Tool’s workshop modeller där man landar en bra bit över tretusen kronor.
Portable-Stands-1

Jag har ingen större erfarenhet av andra märken men ett som jag sneglade mycket på i början innan jag köpte mitt var Minoura W-3100. När det begav sig fanns det inte många recensioner. Blev därför mäkta förbryllad när ett exemplar poppade upp inne på verkstan inne hos XXL i Göteborg. Det var obrandat och man hade heller inte artikeln i det egna sortimentet för försäljning. Då var iofs inköpet redan klart och behovet av ett extra mekställ långt borta…

…tills nu. Det händer nämligen att vi stannar upp hos mig efter rundor och att det efterjusteras. Har ett eget mancave i garaget och det är alltid trevligt när man kan pilla samtidigt och slippa vänta på varandra. Så plötsligt uppstod behovet av ett extra mekställ och istället för att vara tråkig inhandla ett till PCS-9 köpte jag den här gången ett Minoura W-3100.

w3100_blankScreen Shot 2016-03-16 at 23.24.08

 

Initialt intryck av W-3100 – kvalitativt och hyffsat stabilt.  Mycket enkelt att montera ihop och en kul detalj är att verktygsplatta rs5000_tray2-toolinkluderas i priset. Jag gav strax över tusenlappen inklusive frakt. Sidostabiliteten är märkbart sämre än PCS-9  men visar sig först när man vill låsa cykeln i 45 graders vinkel. Klämman är mer avancerad än PCS-9 då den erbjuder snabblåsning för ett fördefinierat -(gula skruven) godstjocklek  med möjlighet till enkel justering och avlägsning. Rotationslåsningen är snabbare då den har en snabbkoppling men visar sin svaghet under belastning genom att vara svår att låsa upp (särskilt vanlig vid 45 graders vinkling). Lösningen med spärrhake når inte hela vägen då momentet helt enkelt ibland blir för stark. Det här är kanske meksällets absoluta akilleshäl och skulle på sikt kanske också kunna leda till ett brott med en olycka som påföljd. Samtidigt har PCS-9 problem med avlägsning av rotationslås då man ibland får slå för at bromsen ska släppa. PCS-9 kärvande ger mig dock ingen aneldning till oro för ev. brott varför jag tror att den också blir ett säkrare alternativ.

IMG_0909
W-3100 sida vid sida med PCS-9

IMG_0911 IMG_0912

Höjdmässigt skulle jag vilja säga att den ligger på par med PCS-9. Finns lite DIY sätt för att öka höjden (länk) men inget jag rekommenderar i första hand. IMG_0908IMG_0915IMG_0916

Slutsats

Minoura W-3100 är ett gediget och mycket prisvärt mekställ som absolut är värt sina pengar. Det lämnar lite att önska i stabilitet och faller kanske aningen på mekanismen med spärrhake. Tanken är god men räcker inte hela vägen om man ämnar rotera med tyngre cyklar. Hjälper du till att lyfta lite, eller om du har en lätt cykel, kommer detta dock inte bli ett problem.

Skulle jag välja mellan ett av dessa hade nog valet ändå fallit på PCS-9 för sin aningen tillförlitliga konstruktion och stabilitet förutsatt jag inte betalar mer än högst 300 – 500 kr mer än W-3100.