Exped SI Cushion 3.1

Sittunderlag är kanske inte det första i utrustningsväg som de flesta   tänker på när det kommer till friluftsaktiviteter. För mig har dess funktion primärt handlat om att hålla sig torr om baken – något som jag menar att dagens frilufts- och funktionsplagg sköter suveränt. Sekundärt att få till en extra komfort med bonusen att hålla baken ren från ev. smuts.

Men så står jag nu här. Ett stycke pryl rikare som en direkt följd av en förfallande återbäringscheck. Tack  Naturkompaniet!

X_EXPED_SLCUSHIONIMG_1843

Exped SI Cushion 3.1 (black)

Produktdata:
Sittdyna
LängdxHöjdxBredd: 40x32x3,1 cm
Vikt: 125 gram

Nedpackat inkl. packspåse
HöjdxDiameter: 12×8 cm
Volym: 0,6 l

Rekommenderat butikspris 299 kr.
5 års garanti mot produktfel enligt Expeds produktsida.

Levereras med reparationskit och packpåse.

Exped’s SI Cushion 3.1 är en uppblåsbar sittdyna som påminner något så när som ett avkapat liggunderlag. Första intrycket är just den lite lyxigare känslan men också den förhållandevis glatta ytan. Vid närmare inspektion känns detaljer och materialval som tillräckligt gedigna för att motivera de 299 kr som Naturkompaniet tar.

IMG_1844Ovansida (vakumtillstånd)

IMG_1846Undersida (vakumtillstånd)

Dynans undersida kännetecknas av två ventiler varav ett försett med tygsnutt (vänster i bilden ovan) för att tydligare märka upp inlopp och utlopp av luft (står även tryckt). Ett andetag är fullt tillräckligt men också nödvändigt för att blåsa upp dynan till sitt max. Inloppsventilarna är båda envägs vilket underlättar både uppblåsning och tömning i samband med nedpackning. Ytterligare en tilltänkt finess är de öglor som sitter i sidorna som möjliggör säkring/fästning mot t.ex. bänk etc.

Dynan innehåller ett tunt lager av isolerande material. Det framgår inte tydligt vilken typ av material som används för isolering. Produktdatan på den isolerande förmågan skiljer sig också från site till site. Exped själva anger inga siffror men enligt svenska outnorth.se skall SI Cusion 3.1 erbjuda en komforttemperatur ned till -5 grader celsius.

IMG_1847Ovansida (uppblåst)

IMG_1848Undersida (uppblåst)

Beträffande mått och viktdata kan jag efter egna mätningar bekräfta att bruttovikten (dyna + packpåse + reparationskit) uppgår till 160 gram. Den ihoppackade volymen varierar liksom måtten med kompression och den egna packförmågan. Med det sagt betyder det inte att man får kämpa för kung och fosterland för att få ned dynan i packpåsen.

IMG_1860

 

Slutsats

Ur ett produktperspektiv tycker jag att man prissättningen i förhållande till funktion, komfort och kvalité ändå får anses hålla en konkurrensmässig fördel. Visst finns det skumplastmodeller för en bråkdel av priset – men jag om jag förstått ägarna så slits dessa snabbare och är också otympligare.

Som jag skrev inledningsvis så kanske detta egentligen inte är mitt typiska tool-of-trade när det kommer till friluftande. Men för sommarpicknicken eller brännbollsgrillningen skulle SI Cushion 3.1 kunna komma väl till hands.